středa 27. ledna 2016

Book life #3 - Fimfárum

Autor: Jan Werich
Počet stran: 192
Počet kapitol: 19
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2012

Fimfárum je kniha, která je souborem ústní lidové slovesnosti - pohádek. Podobné pohádky psali i Božena Němcová nebo Karel J. Erben. I když to je taková klasika, mám tuto knihu rád, a kdybych měl více času tak ji přečtu znova. Je jich tam několik a vždy vítězí dobro. Já osobně mám nejradši příběh Rozum a Štěstí, kterou vám i popíšu.

Na mostě se potká pán Rozum a pán Štěstí. Most je ale úzký, a tak musí jít buď jeden nebo druhý. Rozum prý je víc potřeba, takže má právo jít dřív. Ale Štěstí odvětí tím, že bez Štěstí nejde žít. A když zrovna okolo jde potulný pasák prasat, tak se vsadí: Rozum mu ukáže jak žít a nakonec Štěstí uzná svou chybu. Rozum tedy Vaškovi vstoupí do hlavy a ten když přijde domů s praseti tak se rozhodne, že se půjde na hrad. Tam se začne učit na zahradníka. Zahradník ho vyučí tak, že když umře, vystrojí mu Vašek takový pohřeb, že by chtěl být zesnulým kdekdo. Vašek se chce ucházet o ruku princezny, pokud však neuspěje popraví ho. Princezna nemluví a nechce mluvit. Když však přijde do pokoje princezny podaří se mu ji rozmluvit, ale nesmí to nikomu říct. Ale Král to nařídil jasně, a tak Vašek zavřou. Když je na popravišti, vstoupí mu do hlavy Štěstí. Kdo je tedy potřebnější?

Jak to dopadne už si přečtěte sami. Ale jak jsem říkal, dobro zvítěží.
Doufám, že se vám dnešní recenze líbila a zase někdy. Matěj :)

2 komentáře:

  1. Tuhle knížku mám hrozně moc ráda. :3 :D A celkově i ty 'filmy'? (Doufám, že to jsou filmy) :D
    Moc pěkný článek! :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chilling Forever28. ledna 2016 v 21:55

      Ty animované filmy jsou ta. Jsou také super opravdu nádherné. Ale Trnkovy obrázky a ilustrace jsou prostě víc. :-) Matěj

      Vymazat

Děkujeme za komentář !!!